romeo

Vi repeterar!
Den 13 mars är det dags för nypremiär av sommarens succé Romeo och Romeo. Regisserar gör Lejonkulans Catta Neuding.

Två starka släkter, Montague och Caputin, fläckar med sin splittring, det ljuva Verona där vi spelar. En gammal fejd slår upp i ny förbittring, som regnbågen vill men inte lyckas hela.”

Efter att ha spelat för utsålda hus under Prideveckan i Stockholm 2014 ger sig Romeo och Romeo ut på turné. Mindre vers, mer naket och lika passionerat som Shakespears original – en kärlekshistoria som inte lämnar någon oberörd.

2010 framförde Petter Jiveskog och Rickard Karlsson den beryktade ”Ballescenen ur Romeo och Romeo” på en liten nattklubb i Stockholm. Den följde fritt världens kanske mest kända kärleksscen: balkongscenen ur Shakespeares Romeo och Julia. Publiken älskade det, och sakteligen förvandlades Shakespeares mästerverk till något som skulle få poeter att både hylla och lyncha författarna.

- Texten får en helt ny innebörd när man, utöver den ursprungliga konflikten, lägger på problematiken kring att komma ut som homosexuell i en intolerant värld, berättar Rickard Karlsson, som skrivit manus tillsammans med Petter Jiveskog. Den traditionella familjen Capulet har i vår version blivit familjen Caputin medan greve Paris blivit grevinnan Moskva, vilket ger en särskild känga till Putin och Rysslands hbtq-lagar. Är det då en tragedi vi visar? Nej, det är världen som är absurd, inte vår historia. Här finns plats för både skratt och tårar, för respektlös drift med konsten för att fånga de frågor som är större än vår vardag.

”Vem du älskar ska aldrig vara skillnaden mellan liv och död.
Ty aldrig har en historia rört oss så, som den och Romeo och hans Romeo.”