I vår kommer Lars Anders Johanssons femte fullängdsalbum, renässans (Dimma Sweden 2016).

DVDAXXX2XX.pdf

 

 

 

 

 

 

 

 

Lars Anders Johansson tonsätter 1890-talets poeter

Renässans!

På sitt femte fullängdsalbum tar sig vispoeten Lars Anders Johansson an 1890-talets svenska poesiskatt med femton egna tonsättningar av tre av landets främsta diktare, Erik Axel Karlfeldt, Verner von Heidenstam och Gustav Fröding.

Lars Anders Johansson

Lars Anders Johansson (född 1981 i Gävle ) är poet, vissångare och tonsättare med bakgrund i punken och i den svenska vistraditionen. 2007 debuterade han med albumet Vingklippt, som följts av I Fridolins spår (2008), Budoarstämning (2010), Sånger mot den moderna fotbollen (2013) och Ligistliv (2014). 2013 debuterade han som poet med diktsamlingen Segelmakaren (Hydra förlag).

1890-talet, en litterär guldålder

Verner von Heidenstams debutdiktsamling Vallfart och vandringsår slog ned som en bomb i svenskt kulturliv 1887 och markerade startpunkten för den litterära guldålder som brukar kallas 1890-talet, men som sträckte sig fram till modernismens genombrott. Det präglades av en romantisk livskänsla och en dragning åt naturen och det magiska. Kända företrädare var Selma Lagerlöf, Gustaf Fröding, Erik Axel Karlfeldt, Oscar Levertin

I Fridolins spår

Renässans är inte första gången Lars Anders Johansson tar sig an 1890-talets poesi. 2008 gav han ut skivan I Fridolins spår med 13 egna tonsättningar av Erik Axel Karlfeldts poesi. Skivan hyllades i pressen. I Dagens Industri skrev Jan Gradvall:

Lars Anders Johansson har gjort egna tonsättningar av 13 dikter av Erik Axel Karlfeldt (1864-1931). Och han gör det så lyhört, så självklart, så rytmiskt att man är beredd att svära på att dikter ”Jag lever allena” och ”Maj i Munga” måste ha varit sånger redan från början. Om ett så extremt otidsenligt album som ”I Fridolins spår” bara får lite hjälp på traven att tränga igenom mediebruset kan det här bli en lika stor framgång som Sofia Karlssons tolkningar av Dan Andersson.

/Jan Gradvall, DI Weekend

 

 

Vilken fart och fläkt det är över dessa tolkningar som ges ut av skivbolaget Hemlandssånger med stöd av Karlfeldtsamfundet (nummer 40 i samfundets skriftserie). Johansson har själv tonsatt dikterna och det melodiska förenas med starka rytmer. Kompet är påtagligt och starkt. Visan möter popen och Karlfeldt rockar fett! Johanssons stämma är synnerligen välartikulerad och gör skaldens lyrik rättvisa. Man hör varje stavelse, bara i undantagsfall har sångaren ändrat, och då bara lite i texten. Jag är helt begeistrad!

/Björn Widegren, Gefle Dagblad